fredag, oktober 19, 2007

Maten...


Mat... är ett viktigt inslag i tillvaron.

Vad man äter på olika håll i världen styrs
förstås av ...tillgången...
Men det styrs också av smak och tycke.
Och av ekonomi.

Vad äter man när man bor i ...Uganda?

För de infödda är yoghurt & frukostflingor
el. smörgåsar något mycket ovanligt!!

För egen del är jag en “mack-älskare”,
så jag åt i stort sett alltid ett par smörgåsar
på kvällen. Utbudet på pålägg är sparsamt
(åtminstone i Entebbe) men ost & marmelad
finns att få tag i. Och jordnötssmör!!
Någon gång stektes några ägg och lades på.
Och ibland färska ananasskivor el lök...

Frukosten bestod under långa perioder
av en ...fruktsallad.
Vi har ofta tagit oss ner till marknaden
och köpt hem frukt och grönt.
Några skivor ananas, två bananer och
ett par passionsfrukter (någon gång
lite papaya) har hackats & rörts ihop
till en god fruktsallad, som har gett
en frisk start på dagen!!

Vad äter man däremellan...?

Lunchen består av inhemska råvaror...
Matocke, pocho, kassawa, atap (kahlu),
sweet potatos, irish potatos, jams & ris
(oj, där fanns det något som känns igen!)

Ris och irish potatos var nog det enda som
jag - sen tidigare - kände igen!
Allt det andra var nytt för mig...
Men det mesta visade sig vara gott.

Vad är ...matocke?
Matocke är en slags grön “bananfrukt”
som man kokar och gör en mos utav...

Pocho...
Det är en slags majsgröt, som påminner lite
grann om mannagrynsgröt...

Kassawa...
Det är en långsmal ...rotfrukt.
Något torr i smaken...

Atap...
Det är en slags “deg”, brun till färgen,
som kommer från ett inhemskt sädes-
slag som kallas millet.
Atap äter man med ...fingrarna!!

Sweet potatos...
Namnet avslöjar den. Det är en avlång
potatis, som är utpräglat söt!
Men inte för söt ...mycket god!!
Saknar den.

Irish potatis...
Samma potatis som vi har här!

Jams...
Ännu en rotfrukt...



Till detta erbjuds man antingen:
kött, fisk, kyckling el bönor.

Köttet ser ut som kaloppsbitar, 4-5 st.
Men dessvärre är det ganska lite kött
på dem, mest ben och senor...
Åt därför inte detta.

Fisken kommer färsk från Viktoriasjön,
...Tilapia eller Nile Perch.
Man serveras ofta delar av fisken
- antingen främre delen med huvudet,
mellandelen eller stjärten...
Man kan få den antingen kokt
eller rökad, då med jordnötssås.
Jag åt nog fisk 2,3 gånger i veckan.

Kycklingen består ofta av ett lårben.
Åt detta bara i början eftersom den inte
upplevdes ...färdig... :-(((
(Det är ju viktigt att kyckling blir riktigt
genomstekt.)

Bönor serveras ungefär som det vi
kallar “bruna bönor”. Det smakar gott!
Det var det som jag åt oftast, kanske 3,4/v.


Maten varieras inte mycket.
Detta är vad man äter...så gott som dagligen.

















Kött, ris & matocke (och chili...)


















Bruna bönor, pocho & ris.

















Kassawa, ris, pocho, irish potatos & sweet potatos.
Korv hittade vi på några ställen och
den smakade gott.

Samusa blev vi förtjusta i...
Det är en triangelformad liten pirog
- köttfylld. Mycket god!!


Det har varit spännande att prova på
att äta den inhemska maten
- men maten i Sverige har jag längtat
mycket efter
- inte minst efter alla de goda påläggen,
“mackälskare” som jag är.........!!! :-)

Inga kommentarer: